CategorieFiltru
 
 
 
 

Bijuterii foarte frumoase şi lucioase: Cum să le curăţăm corect?

miercuri, 28 aprilie 2021
Bijuterii foarte frumoase şi lucioase: Cum să le curăţăm corect?

După un anumit timp bijuteriile se uzează şi îşi pierd luciul. Dacă vreţi să arate ca noi, este necesar să le curăţaţi regulat şi să le îngrijiţi. Cum procedăm?

Întotdeauna fermecătoare: Cum să curăţăm corect bijuteriile?

Aurul, argintul sau orice alt material se schimbă după un timp de purtare. Îşi pierde luciul şi aspectul său caracteristic. Pentru ca, cel al dumneavoastră să arate ca nou şi după ani, trebuie să îl îngrijiţi. Cum să curăţaţi corect toate bijuteriile pe care le aveţi acasă?


 

Baza o constituie depozitarea corectă

Materialele care se folosesc pentru producerea bijuteriilor sunt adeseori foarte rezistente. Dar depozitarea incorectă le poate afecta în multe. Lănţişoarele, brăţarele sau cerceii nu ar trebui să la aveţi aşezate doar aşa, pe policioară.

La depozitare aveţi două posibilităţi. Prima este cea clasică sub forma cutiei de bijuterii. Pe bijuterii nu se aşează praful şi sunt protejate împotriva radiaţiilor solare directe.

A doua posibilitate sunt săculeţele de pluş. Le puteţi primi la cumpărarea bijuteriei. Dar pot fi cumpărate şi separat. O asemenea depozitare este relativ nepractică. Bijuteriile nu sunt într-un loc. Când veţi dori unul, veţi pierde un timp îndelungat prin căutarea lui.

 

TIP

Dacă depozitaţi bijuteriile în cutia de bijuterii, aşazaţi-le în aşa fel, încât să nu se atingă reciproc. Dacă sunt în săculeţe, fiecare piesă ar trebui să aibă unul propriu.

 

La curăţare fiţi precauţi

Forţa brută încă nu a ajutat pe nimeni la curăţarea bijuteriilor. Tocmai invers. De aceea alocaţi-vă timp pentru curăţare. Ţineţi cont de faptul, că aveţi mai multe acasă, procesul va fi mai lung. Dispuneţi toate bijuteriile în aşa fel, încât în timpul curăţirii să le aveţi la îndemână.

Unele piese, cum sunt de exemplu cerceii sau inelele, sunt mai prelucrate şi mai complicate. Curăţarea lor va fi mai pretenţioasă.

Evitaţi folosirea obiectelor ascuţite, de exemplu ace sau pensete. Locurile greu accesibile încercaţi să le curăţaţi manual. Dacă nu reuşiţi, lăsaţi acest lucru mai bine în seama soecialiştilor.


Cutia de bijuterii este modul excelent de cum trebuiesc depozitate bijuteriile.

Curăţirea este dependentă de material

Curăţirea propriu zisă şi mijloacele pe care le veţi folosi pentru aceasta, depind de bijuterie. Fiecare material se comportă altfel. Aurul, spre deosebire de argint, este mai rezistent. Nu necesită nici-un fel de praparate. Dar argintul şi alte materiale sunt mai vulnerabile. De aceea trebuie să fiţi atenţi la ce folosiţi pentru ele.

Aurul

Aurul este unul dintre cele mai îndrăgite materiale. Arată elegant şi se poate combina cu orice culoare. Dacă aţi constatat, că lănţişorul sau inelul dumneavoastră nu mai sunt aşa cum au fost, ar trebui să le curăţaţi.

Avantajul aurului constă în aceea, că veţi face economii la curăţarea lui. Nu trebuie să cumpăraţi nici-un fel de preparate speciale. Vă ajunge apa curată şi puţin saponat.

Introduceţi în acest amestec toate bijuteriile de aur şi curăţaţi-le fin cu măna sau cu cârpa. Pe urmă scoateţi aurul din apă şi uscaţi-l.

Dacă doriţi ca bijuteria să fie lucioasă cumpăraţi-vă o cârpă pentru lustruit. Costă doar câţiva euro şi face bijuteria să strălucească.

Argintul

Argintul este un material foarte frumos, dar şi foarte pretenţios. Necesită o îngrijire mult mai complicată. Dacă o neglijaţi, poate oxida. Deşi este un proces natural, nu toată lumea doreşte, ca bijuteria sa din argint să fie neagră.

Pentru curăţarea argintului ar trebui să folosiţi preparatul special pentru lustruire. Este liber accesibil în multe drogherii. Eventual îl cumpăraţi în magazine specializate. Este suficient ca preparatul să fie aplicat pe cârpă. După aceea veţi curăţa cu ea toate bijuteriile.

Cutia de bijuterii ar trebui să aibă multe compartimente.

Oţelul chirurgical

La fel ca aurul, nici oţelul chirurgical nu este pretenţios la curăţare. Aspectul frumos lucios îl obţineţi cu un amestec de apă curată şi săpun. Procedura este simplă. Introduceţi bijuteriile în apă, spălaţi cu cârpa şi uscaţi.

Perlele

Perlele sunt caracteristice prin faptul, că îşi pierd aspectul frumos atunci când nu sunt purtate. Motivul este faptul, că perlele au nevoie de conactul cu pielea. Grăsimea naturală care se găseşte în aceasta le lustruieşte într-un anume mod.

Dacă nu purtaţi perlele o perioadă mai lungă, ele se vor usca. Încep să se decojească. La început acest proces nu este vizibil cu ochiul liber. Dar după un timp va afecta aspectul lor frumos.

TIP

În timp perlele se pot deprecia. Încă înainte de a vă pune perlele, verificaţi cum arată.

Când trebuie lăsat acest lucru în seama unui specialist?

Pur şi simplu unele bijuterii nu le puteţi curăţa acasă. Acestea sunt nişte piese prelucrate şi complicate. Eventual prea uzate sau încărcate. Specialiştii le ştiu curăţa cu laser şi ultrasunete.

Pe specialiştii în pietre scumpe îi puteţi vizita şi atunci, când vă temeţi să curăţaţi bijuteriile sau când nu aveţi timp pentru aceasta.

Curăţarea ca atare nu este suficientă

Da, curăţarea regulată a bijuteriilor este importantă. Dar în mod categoric nu este suficientă. Importantă este şi îngrijirea corectă. În cadrul acesteia sunt valabile câteva reguli.

Nu purtaţi bijuteriile în timpul exerciţiilor şi a muncii fizice

Dacă doriţi, ca bijuteria să arate frumos şi după ani, evitaţi purtarea ei incorectă. În viaţă există situaţii când nu aveţi nevoie de bijuterii. Ar putea să vă deranjeze. Nemaivorbind de faptul, că pur şi simplu le distrugeţi.

Nu purtaţi bijuteriile:

  • la munca fizică, de exemplu în grădină
  • la prepararea mâncării
  • la sport, în special la înot
  • la evenimentele speciale, de exemplu la concerte, unde pur şi simplu le-aţi putea pierde.

Aveţi grijă la substanţele chimice şi mijloacele de curăţare

Multe mijloace de curăţare şi cosmetice cunţin substanţe inadecvate pentru bijuterii. Acelea reuşesc să accelereze oxidarea sau să deprecieze complet metalul. Ar trebui să fiţi atenţi la parfumuri, creme, spray-uri sau săpunuri.

îndepărtaţi bijuteriile şi arunci, când spălaţi ceva. În acest caz este vorba în special de inele şi de brăţare. Mijloacele de curăţat conţin particule fine. Acelea pot zgâria bijuteria.

Cutia de bijuterii reuşeşte să protejeze excelent bijuteriile în faţa radiaţiilor solare.

Evitaţi schimbările bruşte de temperatură

Unele materiale sunt sensibile la schimbările bruşte de temperatură. De aceea încercaţi să le evitaţi. De asemena fiţi atenţi la radiaţiile solare directe.

Păstraţi toate bijuteriile în cutia de bijuterii sau în săculeţe speciale. Veţi evita schimbarea culorii, fisurarea, oxidarea sau alte probleme.

Concluzie

Îngrijirea corectă a bijuteriilor este baza. Numai datorită ei vor arăta şi după ani ca şi noi. Dar curăţarea nu este totul. Pe lângă ea nu uitaţi de depozitarea afecvată şi de câteva reguli legate de purtarea lor.

Cea mai bună modalitate de depozitare este cutia de bijuterii. Uitaţi-vă la oferta noastră a celor mai frumoase şi protejaţi bijuteriile dumneavoastră cu stil şi modern.

 

Adăugați un comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version
Nevoie de ajutor?Nevoie de ajutor?