Măsuțele de toaletă, din antichitate până în prezent

CategorieFiltru
 
 
 
 
 

Măsuțele de toaletă, din antichitate până în prezent

marți, 11 iunie 2019

În era noastră, mereu grăbită, mereu în viteză, majoritatea femeilor se machiază dimineața în baie, cu o ilumunare slabă, la locul de muncă, sau chiar în mașină. Dar poate că ar trebui să ne inspirăm puțin din secolele trecute și să ne acordăm timp pentru a ne îngriji tenul, pentru a-i acorda atenția bine meritată și pentru a-l infrumuseța în liniște În acest scop, au servit și încă servesc măsuțele de toaletă.

Deja în Eegiptul Antic au fost folosite parfumuri, creme, uleiuri și machiaje

Deja în Egiptul antic oamnenii știau, cât de important este să ne îngrijim de propria persoană și își doreau să fie plăcuți de lumea din jur. În piramidele egiptene, au fost descoperite diferite cutiuțe, care ascundeau, parfumuri, creme, uleiuri, machiaje, sau chiar oglinzi din metal lustruit. Cutiuțele erau confecționate din lemn, bronz, oase, sau ceramică, deseori decorate cu diferite picturi. Aspectul curat și aranjat, a fost, chiar și acum 3000 de ani, un indicator al statutului social

Cutie Egipteană pentru cosmetice

În Grecia și în Roma, aveau cutii decorate cu motive mitologice

Nici în Grecia și Roma antică, cutiile și oglinzile nu erau o raritate. În cea mai mare parte, acestea erau decorate cu motive mitologice, sau cu întâmplări din viața proprietarului

Utilizarea produselor cosmetice în Europa de Vest s-a încheiat cu căderea Imperiului Roman în secolul al V-lea și reapare din nou, deabea în secolul al XII-lea. În această perioadă, apăreau predecesorii măsuțelor de toaletă sub forma unor dulăpioare mici cu oglindă, care serveau atât pentru depozitarea produselor cosmetice cât și pentru cea a bijuteriilor.

 

Tendințe la curtea franceză

Mai târziu, în secolul al XIV-lea, au început doamnele din înalta societate franceză să folosească așa numitele „necessaires“, care erau cutii bogat decorate, pline de produse cosmetice și articole de toaletă, pe care doamnele le purtau și la drum cu ele Această formă însă, nu le era suficientă, deoarece, în timpul machiajului, doamnele aveau nevoie de comfort și de oglindă. De aceea la sfârșitul secolului al XVII-lea au fost concepute măsuțele de toaletă cu capac pliabil – așa numite. „poudrouse“.

 

O măsuță avea și Madame de Pompadour

În secolul al XVIII-lea această piesă de mobilier a devenit trend iar  în înalta societate trebuia să o dețină fiecare doamnă. Cel mai mare renume, i-a fost acordat măsuței de toaletă, de către  Madame de Pompadour, care în această perioadă raporta trend-urile de la castelul din Versailles. A asistat la nașterea stilui Rococo – o ramură mai ușoară a stilului baroc, care și-a lăsat amprenta și pe această piesă de mobilier. Madame de Pompadour, petrecea ore în șir înfrumusețându-se la măsuța de toaletă și tot aici își primea și vizitele. În felul acesta, măsuța de toaletă a devenit, de asemenea, un loc de întâlniri de socializare pentru petrecerea timpului liber și pentru diferite dezbateri.

Maria Antoinetta, regina franceză și soția lui Ludovic al XVI-lea., a fost o altă femeie superbă, pentru care măsuța de toaletă a avut o importanță majoră. De asemenea, arhiducesa Austriei și regina Ungariei Maria Tereza, adora această piesă de mobilier.

 

În secolul al XIX-lea măsuțele de toaletă au devenit parte a fiecărei locuințe

În secolul al XIX-lea, măsuțele de toaletă în dormitoare, nu mai erau nimic deosebit și erau deținute de aproape fiecare femeie, chiar și din clasa mijlocie. Gama de alegere era largă și deoarece, la acel moment, era popular stilul neoclasic, măsuțele erau inspirate de stilul gotic, renascentist, imperial, rococo sau victorian. În secolul al XX-lea design-ul lor a fost influențat de Art Noveau care a devenit popular în aproape toate ramurile artei vizuale. Măsuțele erau, de exemplu, fabricate, de aesemenea din fier, sau alte metale, din sticlă, din marmură, sau din cuart.

Măsuță în stilul Art Noveau 

În Aamerica, măsuțele de toaletăcu un design mai simplu, au devenit o parte indispensabilă a scenei de film Hollywoodiene , din anii 20. – 30 a secolului trecut. Multe filme, includeau, scene cu actrițe, care stăteau în dormitoarele lor, la măsuța de toaletă, pieptănându-se, sau înfrumusețându-se. Pozele în stil budoir, unde rolul principal îl are chiar măsuța de toaletă, există și astăzi, cu mult iubitele actrițe . MarilynMonroe și Audrey Hepburn.

Măsuțele de toaletă, nu au fost exclusiv feminine, se fabricau și pentru bărbați, erau însă mai simple, cu oglindă mai înaltă și serveau doar pentru bărbierit.

În prezent, acest tip de mobilier este încă contemporan și este produs în mai multe stiluri și din diferite materiale. De la piese magice, vintage, la măsuțe cu design simplu. Oferă posibilitatea depozitării corecte a produselor cosmetice, sunt un spațiu comod pentru efecetuarea machiajului, a demachierii și a îngrijirii tenului. Dacă încă nu dețineți o măsuță de toaletă, sau aveți nevoie de una nouă, vom fi cei mai încântați dacă veți alege din oferta noastră de măsuțe vintage, care sunt numite și inspirate, de femei puternice și influente din istorie

 
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version